Сфери використання пропіонової кислоти
Пропіонова кислота, відома як харчова добавка Е280, відноситься до насичених жирних кислот. Її формула С3Н6О2. Це безбарвна в'язка рідина зі специфічним запахом. Вона характеризується універсальним застосуванням. Основні сфери використання пропіонової кислоти — це кулінарія і фармацевтика. Також речовина затребувано у виробництві пластмас і гербіцидів.
Властивості, якими володіє пропіонова кислота
Ця речовина має схожі властивості з карбоновими кислотами, так як ставиться до їх класу:
- повністю розчиняється у водному середовищі;
- змішується з будь-якими органічними розчинниками;
- бере участь у хімічних реакціях, у процесі яких утворюються різні ефіри;
- можливо самозаймання при температурі 440°С;
- завдає опіки при попаданні на шкіру.
Походження і видобуток пропіонової кислоти
У природі пропіонова кислота присутня в нафті, вона формується при вуглецевому бродінні. Дана речовина отримують промисловим і біологічним способом. Так, ця кислота є продуктом розпаду жирних кислот з непарною кількістю вуглецевих атомів і з'являється при розпаді амінокарбонових кислот. Також пропіонат є побічним продуктом при виробництві етановой кислоти. Раніше такий спосіб виробництва пропіонової кислоти був популярним. Зараз його витіснили більш прогресивні методи.
Ще пропіонова кислота виробляється особливими бактеріями, які присутні в шлунках людини і жуйних тварин. Ці бактерії запускають бродіння вуглеводів, молочної кислоти, лактози і деяких типів спиртів. Це забезпечує пропіонату антибактеріальний і протигрибковий ефект, що дозволяє застосовувати його в якості консерванту.
Використання пропіонової кислоти та її похідних
Як згадувалося вище, пропіонова кислота застосовується в різних галузях:
- у харчовій промисловості вона і її солі (пропинаты натрію, калію і кальцію) використовуються як консерванти для продовження терміну придатності продуктів. У кормах для тварин застосовується безпосередньо пропіонова кислота або її амонієва сіль. У продуктах харчування використовуються тільки похідні проионовой кислоти натрієва і кальцієва солі. Найбільш часто ці консерванти зустрічається в хлібі і сирах;
- в сельском хозяйстве это вещество применяется для продления срока хранения зерновых. Доза рассчитывается индивидуально и зависит от уровня влажности зерна. Стоит отметить, что эта кислота не влияет на свойства зерна, но придает ему легкий специфичный запах, который выветривается со временем;
- в химической промышленности она является одним из компонентов производства пластмасс, виниловых пластификаторов и растворителей, является основой для изготовления гербицидов;
- в фармацевтической промышленности с ее применением изготавливают лекарственные средства;
- используется в косметологии, входит в составы духов, освежителей, дезодорантов.
Основной опасностью пропионовой кислоты являются ожоги, которые появляются при ее попадании на кожу. Также следует избегать ее попадания в организм. Поскольку, несмотря на то, что вона быстро выводится, может спровоцировать серьезные заболевания желудка.