Пропіонова кислота для консервації кукурудзи в сільському господарстві

Одноосновная гранична карбонова кислота носить назву пропіонової. Це відомий і безпечний консервант Е280. Летюча жирна кислота має формулу С3Н6О2. Застосування даної речовини досить широке, воно багато років використовується в медицині і сільському господарстві.
Пропіонова кислота перевірений часом засіб, що застосовується в медицині, а також сільському господарстві. Зокрема її активно використовують як консервант для сухої кукурудзи.
Основні властивості пропіонової кислоти
Пропіонова кислота є речовиною, який продукує в людському кишечнику особливі бактерії, які зброджують молочну кислоту, лактозу, вуглеводи, а також деякі типи спиртів. Завдяки цьому речовина має легкий антибактеріальний і регенеруючий ефект, підтримує іонний обмін. Володіє пропіонат та протигрибковим ефектом. Деякі дослідження також підтвердили, що пропіонова кислота бере участь у виробленні ендорфінів і серотоніну, тобто бере участь у процесі утворення нейромедіаторів.
Здатність пропіонової кислоти ефективно пригнічувати типи багато мікроорганізмів, що викликають псування продуктів харчування: плісняви, дріжджів, бактерій, дозволяє застосовувати її в якості консерванту , який суттєво збільшує термін придатності швидкопсувних продуктів.
Єдине обмеження — досить яскраво виражений смак і запах, тому в чистому вигляді вона використовується досить рідко, в основному в похідних.
Застосування пропіонової кислоти як консерванту для кукурудзи
Кукурудза — стратегічно важлива культура в сільському господарстві. Вона широко використовується у нас у країні, а також експортується в різні країни світу. Якісне зерно високо цінується на міжнародному ринку.
Зіпсувати весь урожай може пліснявий грибок, який охоче і дуже швидко вражає урожай кукурудзи при найменших порушеннях оптимальних умов зберігання. Навіть нетривале підвищення вологості призведе до появи плісняви, позбавитися від якої неможливо. Так завжди існує дуже високий ризик втратити весь урожай.
Для агрономів важливим завданням є застосування консервантів, які б не допускали подібних форс мажорних обставин. За співвідношенням безпеки і дії пальму першості впевнено тримає саме пропіонова кислота. Дана речовина дозволено для використання нормативними документами багатьох країн, серед яких США, Канада, Євросоюз.
Застосування пропіонової кислоти стабілізує зберігання зерна кукурудзи різної вологості. Доза розраховується індивідуально, на основі численних факторів. Після обробки підвищується рівень інтенсивності дихання сухого зерна, відразу ж припиняється життєдіяльність і подальше поширення цвілевих грибів. Кислота не впливає на органолептичні властивості продукту, не погіршує колір, хоча і надає легкий специфічний запах, який зменшується в процесі зберігання. Якщо ж вихідний продукт має вологість вище 22%, тоді можлива поява спиртового аромату.
Стоит учитывать, что обработка пропионовой кислотой категорически запрещена для посевного материала, которое под ее воздействием полностью утратит жизнеспособность.
Сравнительный анализ обработанного зерна показал, что пропионовая кислота никак не влияет на количество белка в составе, могут незначительно меняться только производные фракции. Качество крахмала также остается на первоначальном уровне.
Основываясь на этом, можно сделать вывод, что пропионовая кислота является надежным, действенным и безопасным консервантом зерна кукурузы в сельском хозяйстве.