Годівля і менеджмент птиці в цілях оптимальної продуктивності

Зміст птахоферми є досить клопіткою бізнесом, що вимагає комплексного підходу. Щоб отримувати стабільний прибуток, потрібно врахувати сотні деталей, а також вирішити безліч проблем, пов'язаних з доглядом, годуванням, забезпеченням житлових умов та багато іншого. Все це в комплексі називається менеджментом птиці. Це досить складна наука, що працює в цілях оптимізації продуктивності.
Особливості менеджменту птиці
Оптимізований процес вирощування характеризується безперервним цілорічним виробничим процесом. Причому прибуток і продуктивність повинна бути на фіксованому рівні з тенденцією зростання, а ніяк не спаду. У цьому велику роль відіграють сучасні технології автоматизації. При розробці бізнес-плану варто закладати витрати на інноваційні технології, так як використання старих нормативів може призвести до банкрутства ще до початку отримання прибутку.
Якщо менеджмент бройлерів налагоджений і відносно добре вивчений, то розведення індиків та качок не поставлено на такий потік, і процес їх розведення часто викликає певні складності. Але якщо керуватися сучасними рекомендаціями і використовувати правильні корму, то ніяких проблем виникнути не повинно, а продукція, в сегменті якій конкуренція нижче, буде продаватися набагато краще. Взагалі, корми мають величезне значення, якщо не ключове. Ринок перенасичений пропозиціями з кормовими добавками так, що навіть досвідчений покупець починає губитися. І справа навіть не в якості, підбір оптимального складу впливає на швидкість приросту маси, а також на стан здоров'я.
Годування птахів з метою оптимальної продуктивності
Для будь-якої істоти збалансований раціон вкрай важливий для нормальної життєдіяльності. Актуально це і для птахів. Особливістю організму пернатих є те, що весь жир синтезується в печінці, а не в тканинах, тому неправильний раціон призводить до дистрофії печінки, що спричиняє деструктивні зміни всього організму.
Чтобы равномерно и быстро птица набирала белковую массу, рацион должен включать особые компоненты. В первую очередь — это легкоусвояемый белок. Чем его больше, тем качественней будет тушка, но на чистом белке не добиться скорости роста. Многие думают, что без гормонов и анаболиков в этом случае не обойтись. Это не так. Правильное соотношение белков, углеводов и жиров даст прирост именно той ткани, какой нужно, причем в самые сжатые сроки. Также в рацион обязательно должны входить липотропные добавки в корм, предотвращающие ожирение печени.
В последнее время огромной популярностью пользуются премиксы с пробиотиками. Это особый вид бактерий, устойчивый в различных средах, который способствует улучшению микрофлоры птицы, повышает ее сопротивляемость инфекциям и другим заболеваниям. Пробиотики сдерживают рост патогенной микрофлоры, их применение позволяет сократить потребление антибиотиков. Это не только позитивно сказывается на здоровье всего поголовья, но и повышает качество готовой продукции, а значит, ее можно будет продавать дороже, что естественно влечет за собой увеличение прибыли. Такий підхід використовується для оптимізації продуктивності провідними фермами країни.