Особливості анатомічної будови організму птиці

Птах має крила, полегшений скелет, тонкі, але міцні трубчасті кістки (їх порожнина заповнена повітрям), легку невелику голову. Полегшення маси тіла сприяє відсутність зубів, сечового міхура. Голова у птахів рухлива за рахунок великої кількості шийних хребців і відсутності міцного з'єднання першого хребця з черепом. Для пташиного скелета характерні мала рухливість частин тулуба, зрощення кісток тазу, є розвинена грудна кістка - кіль. У птахів відсутні потові залози.
Птах має специфічні похідні шкіри:перо,гребінь,мочки,сережки,корали,шпори,кігті,дзьоб. Пух і перо, що покривають усе тіло птиці, представляють тонкі утворення шкіри, створюють малу теплопровідність. Тонка шкіра має розвинену жирову клітковину, що надає їй рухливість. Вона складається з епідермісу, власне шкіри і підшкірної тканини. М'язові пучки прикріплені до шкірного фолікулу і служать для підняття пера. Є розвинена куприкова залоза - пооизводное сальних залоз ,що складається з двох дольок, що продукують жироподобный секрет. Для птахів характерна переодическая линька (зміна оперення).
Своєрідно травлення у птахів. Ротова порожнина починається дзьобом. Вершина мови покрита сильно ороговілим епітелієм, у водоплавних - це складне сито для фільтрації їжі. Стравохід птиці розтягнутий, в середній частині є мешкообразное розширення - зоб, де відбувається попередня ферментація корму. Стравохід закінчується входом в залозистий шлунок,де корм піддається обробці шлунковими соками. Далі розташований м'язовий шлунок,де корм механічно перетирається в присутності шлункових ферментів і гастролитів - твердих частинок (гравію).
Серце птахів чотирикамерне, велике до 2% від маси тіла. Органи дихання сосотоят з наступних відділів: носової порожнини,верхньої гортані, трахеї, нижній гортані, бронхів, легенів і повітроносних мішків. Печінка птиці - головний фільтр організму. Функція печінки визначає інтенсивність обмінних процесів, здоров'я птиці та якість готової продукції птахівництва.
Зір у птиці розвинене добре,у деяких видів вона монокулярний і бінокулярний. Особливо висока гострота зору поблизу. Птах розрізняє кольори: червоний, світлокоричневий, в блакитному і фіолетовому знаходиться межа видимості.
Фізіологічні дані курей яйценосних порід:
ректальна температура | 40,5 - 42 градуси |
кількість серцевих ударів | 240 - 340 хв |
дихальні рухи | 18 - 25 хв |
статева зрілість | 140 - 150 днів |
Сільськогосподарська птиця всеїдна. Це означає, що її годування ускладнено необхідністю наявності в раціоні найрізноманітніших за амінокислотним складом білків. Перелік незамінних амінокислот для птиці налічує 11 найменувань.
Птах відрізняється максимальною інтенсивністю обміну речовин серед всіх відомих продуктивних сільськогосподарських тварин.