Кріль
Кріль (Euphausia superba Dana) ― це креветкообразный рачок. За своєю поживної та біологічної цінності він значно перевершує рибу. Крім того, кріль є не тільки джерелом повноцінного білка, але і містить біологічно активні речовини, що підвищують засвоєння організмом риб рослинних компонентів корму. Одним з основних переваг кріля над іншими кормами тваринного походження і кормовими культурами є наявність у її складі астакстантина (Astaxanthin). Антарктичний криль харчується виключно планктоном (мікроводоростями). У зв'язку з цим зміст астакстантина в Антарктичному криле незрівнянно вище, ніж будь-якому іншому його природному джерелі.
Астакстантин ― каротіно-идный барвник, який входить до складу природної їжі риб, включаючи декоративних риб, а також креветок та інших ракоподібних. Саме цей компонент надає рожеве забарвлення м'яса риб і ракоподібних. У природі астакстантин синтезуються тільки мікроводоростями. Риби, ракоподібні і тварини не можуть самосто ятельно виробляти астакстантин і, тому, він обов'язково повинен міститися в їх їжі. Спочатку астакстантин використовувався в комерційних цілях виключно як барвник. Однак більш пізні дослідження показали, що астакстантин не просто барвник, але і фактично має вітамінно-подібні властивості. В результаті, астакстантин в даний час також використовується для того, щоб поліпшити імунну реакцію риб і ракоподібних і забезпечити їх максимальне виживання і зростання. Він є одним з найсильніших відомих антиоксидантів, володіє рідкісною здатністю підтримувати здоров'я клітин, оскільки він ― виключно добре засвоюється рибами.
Нагадаємо, що антиоксиданти допомагають природної ферментативної системи організму, що захищає клітини від ушкодження вільними радикалами. Вільні радикали ― це нестабільні осколки молекул, які атакують ДНК, клітинні мембрани і мітохондрії, тим самим порушуючи нормальне функціонування різних клітин і органів. Це пошкодження зачіпає реплікації генетичного матеріалу. Антиоксиданти захищають від впливу ультрафіолетових гамма-променів, пестицидів, консервантів, хімічних токсинів і важких металів, все, що призводить до утворення вільних радикалів в організмі. Вільні радикали відповідальні за виникнення великої кількості захворювань і відіграють основну роль у таких процесах, як старіння і канцерогенез. В мітохондріях астаксантин активізує вироблення енергії, сприяючи м'язової сили, витривалості й більшої фізичної продуктивності риб. Він зміцнює печінку і підсилює дію вітамінів С і Е.
На безкрайніх морських просторах мікроскопічні водорості утворюють «океанські пасовища» і поїдаються тваринами, що займають ключові позиції в антарктичних екосистемах. Найбільшим різноманіттям характеризуються популяції кріля Euphausia superba (морських планктонних рачків довжиною близько 50 мм). Кріль є основною їжею китів, пінгвінів, деяких видів тюленів і риб. Розвиток водоростей і кріля сповільнюється взимку і значно прискорюється навесні, коли в результаті танення морського льоду стають доступними світло і поживні речовини, що обумовлює весняне «цвітіння води» У водах Антарктики дуже висока концентрація зоопланктону. Один з його видів, кріль (Euphausia superba), маленьке, нагадує креветку істота, становить приблизно половину всієї біомаси. Сині кити Антарктики харчуються майже виключно Euphausia, кити, що населяють північні води, залежать від близькоспоріднених рачків, таких як Meganyctiphanes і Thysanoessa. Кріль живе величезними колоніями, перетворюючи верхні шари води в червонувато-коричневий суп.
М'ясо криля (антарктичної креветки) ― невичерпне джерело біологічно активного білка, вуглеводів, амінокислот, мінеральних речовин і вітамінів.
Кріль багатий водо - і жиро - розчинними вітамінами: А, Д, В1, В2, В12, фолієвої та пантотенової кислоти, біотин. Він містить найважливіші біогенні елементи, які входять до складу вітамінів, ферментів, гормонів. Особливо багато в м'ясі креветки йоду, натрію, калію, магнію, кальцію.
Астакстантин ― каротіно-идный барвник, який входить до складу природної їжі риб, включаючи декоративних риб, а також креветок та інших ракоподібних. Саме цей компонент надає рожеве забарвлення м'яса риб і ракоподібних. У природі астакстантин синтезуються тільки мікроводоростями. Риби, ракоподібні і тварини не можуть самосто ятельно виробляти астакстантин і, тому, він обов'язково повинен міститися в їх їжі. Спочатку астакстантин використовувався в комерційних цілях виключно як барвник. Однак більш пізні дослідження показали, що астакстантин не просто барвник, але і фактично має вітамінно-подібні властивості. В результаті, астакстантин в даний час також використовується для того, щоб поліпшити імунну реакцію риб і ракоподібних і забезпечити їх максимальне виживання і зростання. Він є одним з найсильніших відомих антиоксидантів, володіє рідкісною здатністю підтримувати здоров'я клітин, оскільки він ― виключно добре засвоюється рибами.
Нагадаємо, що антиоксиданти допомагають природної ферментативної системи організму, що захищає клітини від ушкодження вільними радикалами. Вільні радикали ― це нестабільні осколки молекул, які атакують ДНК, клітинні мембрани і мітохондрії, тим самим порушуючи нормальне функціонування різних клітин і органів. Це пошкодження зачіпає реплікації генетичного матеріалу. Антиоксиданти захищають від впливу ультрафіолетових гамма-променів, пестицидів, консервантів, хімічних токсинів і важких металів, все, що призводить до утворення вільних радикалів в організмі. Вільні радикали відповідальні за виникнення великої кількості захворювань і відіграють основну роль у таких процесах, як старіння і канцерогенез. В мітохондріях астаксантин активізує вироблення енергії, сприяючи м'язової сили, витривалості й більшої фізичної продуктивності риб. Він зміцнює печінку і підсилює дію вітамінів С і Е.
На безкрайніх морських просторах мікроскопічні водорості утворюють «океанські пасовища» і поїдаються тваринами, що займають ключові позиції в антарктичних екосистемах. Найбільшим різноманіттям характеризуються популяції кріля Euphausia superba (морських планктонних рачків довжиною близько 50 мм). Кріль є основною їжею китів, пінгвінів, деяких видів тюленів і риб. Розвиток водоростей і кріля сповільнюється взимку і значно прискорюється навесні, коли в результаті танення морського льоду стають доступними світло і поживні речовини, що обумовлює весняне «цвітіння води» У водах Антарктики дуже висока концентрація зоопланктону. Один з його видів, кріль (Euphausia superba), маленьке, нагадує креветку істота, становить приблизно половину всієї біомаси. Сині кити Антарктики харчуються майже виключно Euphausia, кити, що населяють північні води, залежать від близькоспоріднених рачків, таких як Meganyctiphanes і Thysanoessa. Кріль живе величезними колоніями, перетворюючи верхні шари води в червонувато-коричневий суп.
М'ясо криля (антарктичної креветки) ― невичерпне джерело біологічно активного білка, вуглеводів, амінокислот, мінеральних речовин і вітамінів.
Кріль багатий водо - і жиро - розчинними вітамінами: А, Д, В1, В2, В12, фолієвої та пантотенової кислоти, біотин. Він містить найважливіші біогенні елементи, які входять до складу вітамінів, ферментів, гормонів. Особливо багато в м'ясі креветки йоду, натрію, калію, магнію, кальцію.
Інші статті